Repeater of Gateway

Wat is dat nou precies? We spreken hier over repeaters, maar wat is een repeater nou eigenlijk? Een repeater is een zend-ontvanginstallatie die een signaal ontvangt en op een andere frequentie, signaalniveau en/of hoger vermogen realtime weer uitzendt. Het doel is een groter bereik te verkrijgen en zo communicatie over grotere afstanden mogelijk te maken.
Helemaal correct is dat ook niet, onze repeaters doen meer. Zijn het dan Gateways? Nee dat klopt ook niet helemaal.
Een gateway is een netwerkpunt dat dienst doet als “toegang” tot een ander netwerk. De gateway is dan een punt die aangeeft welke route een signaal mag gebruiken als hij naar een bestemming moet die niet op het lokale netwerk gelegen is.

We hebben een centrale server waar alle signalen die via de Ether of Teamspeak en Zello binnen komen, (Zelfs enkele croslinken naar andere netwerken draaien daarop mee), gekoppeld kunnen worden. Die server geeft dit signaal dan door aan alle op het netwerk aangesloten zenders en ook weer naar ZelloTeamspeak en enkele luisterlinken. Eigenlijk zijn de in ons netwerk aangesloten zenders en ontvangers een beetje van beide.
Voor het gemak praten we dus over repeaters zodra het zend/ontvangers zijn. Dit kan dus op CB zijn, maar net zo goed op LPD of PMR of welke “vrije”band dan ook.

Om een repeater te laten draaien zijn er maar een paar dingen nodig. Namelijk een zendontvanger (of slechts 1 van beide) een verbinding met het internet en een Computer, Raspberry of Moviebox waarop wat software komt te draaien. Zelfs met een (oude) smartfoon is dit mogelijk. Daarbij een (USB)soundcard of de ingebouwde geluidskaart. Tenslotte nog een paar kabeltjes om dit aan elkaar te koppelen en dat is eigenlijk alles. In het geval van een zender is er ook nog een al dan niet ingebouwde VOX nodig.