Repeater of Gateway instellen op Teamspeak

Hoe moet je een gate/repeater plaatsen op de CBJ-teamspeakserver.
Allereerst is het de bedoeling dat deze eerst in de “Testruimte” komt. Hier kan dan rustig aan de instellingen gewerkt worden zoals ruisonderdrukking en volume van de in en de uitgang. Misschien nog wat bijregelen van de VOX en kijken welk kanaal in jouw locatie het beste geschikt is.
Je bent daarin zelf helemaal vrij, maar ons advies is kanaal 11 of kanaal 18. Dit omdat de meeste mensen nu wel weten dat ze daar eventueel een repeater tegen kunnen komen. Laat dan ook even aan Ruud (19CBJ777) of Koos (13CBJ001) weten dat je station in de testruimte staat. Als dat alles minimaal een dag goed gaat is het tijd voor de volgende stap.

Dan kan de koppeling in de Repeater ruimte komen en volwaardig mee draaien in het netwerk. Daarbij moet wel het een en ander in de gaten
gehouden worden. Een kleine uitleg en “plicht” hoe een link op de server gemaakt en genoemd moet worden kun je hier onder vinden.
Als eerste is er de aanduiding voor wat voor link het is.

Een 27 Mhz link krijgt het voorvoegsel “CB”.
Een link naar lpd krijgt dan “LPD” als voorvoegsel.
Een pmr link is “PMR”.
Eventuele freenet linken gebruiken de prefix “FRE”
En een Zello link is dan “Zello” Voor Zello is het mogelijk, omdat sommige kanaalnamen extreem lang kunnen zijn, dat ze misschien niet passen omdat de ruimte in Teamspeak beperkt is. In dat geval kun je in de “avatar” de complete naam nog een keer vermelden.
Voor een Zello benaming is het volgende uiteraard niet van toepassing, daar is de naam voldoende.

Voor het tweede gedeelte komt dan het kanaal in 2 cijferige notatie.
Kanaal 3 schrijven we dan als “03” en 25 is dan uiteraard gewoon 25. Zit jouw repeater op 2 kanalen met een frequentie shift, zet dan beide kanalen neer met een / er tussen.
Daarna komt dan de plaatsnaam en hierbij houden we zoveel mogelijk de officiële namen aan. Rotterdam is dus geen Rotjeknor, maar gewoon “Rotterdam”. Bij grote gemeentes met samenvoegingen van dorpen is het dan wellicht beter om het dorp te noemen.  Kwintsheul is bijvoorbeeld veel duidelijker dan Westland. 

Als voorbeeld een link naar lpd kanaal 8 in Delft centrum. Dit moet dan als volgt in de lijst komen.
LPD 08 Delft (centrum)
Een repeater op cb op kanaal 18 in Tilburg ziet er dan zo uit,
CB kanaal 18 Tilburg.
Zit deze op 2 kanalen met zenden en ontvangen dan is het bijvoorbeeld CB 18/23 Tilburg.
in plaats van een stadsdeel kan ook de locator gebruikt worden of alleen Delft als u liever niet uw precieze locatie wil gebruiken. Hoe duidelijker hoe makkelijker het echter voor gebruikers is om te zien wie er goed bereikbaar is.