APRS

Automatic Packet Reporting System (of APRS) is een digitaal informatieplatform dat gebruikmaakt van radiogolven op de  frequentiebanden voor amateurradio. Het systeem is gebaseerd op Packet-Radio-modulatie en werkt veelal met een datasnelheid van 1200 baud. Ook is er een terugkoppeling naar APRS Internet System (APRS-IS), een internetbackbone waardoor het APRS-verkeer wereldwijd wordt uitgewisseld.

MOGELIJKHEDEN VAN APRS

APRS wordt niet enkel gebruikt om positierapporteringen te doen. Het is het ook bruikbaar om tekstberichten te broadcasten, zoals bijvoorbeeld een inbraak in een gebouw. Het is vergelijkbaar met het SMS-systeem van het GSM-netwerk.

Verder kan men ook weerstations aansluiten op het APRS-IS-netwerk. Wie een zendmachtiging heeft kan dit ook koppelen via het radionet. Dit is een interessante toepassing voor bijvoorbeeld real time-uitlezing van weersomstandigheden en posities van een weerballon of een weerstation op een afgelegen plaats. Ook bestaat er software die de weersgegevens van APRS gebruikt om voorspellingen te maken over het weer, zoals bijvoorbeeld een storm. Dit wordt vooral in de VS toegepast door radioamateurs.

ARDF-Sync is een systeem waarbij verschillende radio-ontvangers aan elkaar doorgeven uit welke richting een signaal het sterkste voorkomt. Door driehoeksmeting kan dan de positie van het zendsignaal worden bepaald op een digitale kaart.

Verder biedt het APRS-protocol nog tal van minder bekende mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is het Mile Marker-systeem, waarmee men een marker (aprs-object) op de kaart op de huidige positie kan verzenden. Deze marker blijft zichtbaar op de kaart ook al beweegt de ontvanger. Er is echter geen tracker die dit ondersteunt.

APRS.FI

Aprs.fi is een website met een kaart weergave met alle station die aan gesloten zijn op bovenstaand APRS-Internet System. Hier onder een link naar die website.

CBAPRS

CBAPRS heeft een eigen APRS-IS server en daar kunnen wij als CB-Radioamateurs ook gebruik van maken. Je hebt namelijk software om je positie naar deze server te uploaden zodat je ook te volgen ben op deze kaart. Meer hierover onder deze link.

ZET JE ZELF OP DE KAART VAN CBAPRS

Om je zelf op de kaart te zetten dan moet APRS-Droid uit de google app store kopen en installeren op je telefoon. En je hebt een callsign en een passcode nodig die kan je krijgen op een website, die link staat onder deze tekst. Hoe je het moet instellen kom ik nog op terug anders ff vragen aan Michel 19CBJ002 op Zello of Teamspeak.